Pimaş Plastik İnşaat Mlz.A.Ş’ne teşekkürler.
Bu yazıyı kaleme almamda etkili olan Pimaş Plastik İnşaat Mlz.A.Ş.’nin Satış ve Pazarlama Grup Müdürü Sn Cem Korkmaz’a ve nezdinde Pimapen Satış Direktörü Sn. Seyfettin Aslan’a ve Ankara Satış Bölge Müdürü Sn.Anıl Altuntaş’a teşekkür etmek isterim.
Bayilerini yakından takip eden, sorunları ile ilgilenen ve rasyonel çözümler ile risklerini en doğru şekilde yöneten, bunun yansıra bayi bağlılığını kuvvetlendiren böylesi bir ekiple tanışmış olmak benim için büyük bir mutluluktu.
İçinde bulunduğumuz dönemde, bir taraftan firmalarımızın satışları düşerken, diğer taraftan alacak vadeleri uzamakta ve hatta alacak kalitesi düşmektedir.
Bu da firmaların işletme sermayesi ihtiyacını arttırmaktadır. Ülkemiz firmalarının genel özelliği olan öz varlık yetersizlikleri dikkate alındığında, finansman ihtiyacı sadece banka kredileri ve piyasa (tedarikçi) fonları ile karşılanabilmektedir.
Bu süreçte, bankaların ve tedarikçilerin, firmalarını yakından takip etmesi ve gerektiğinde verecekleri destek ile firmalarının yaşamalarını sağlaması büyük önem arz etmektedir.
Firmaların mevcut borçlarının vadelerinin uzatılması, alım-satım vadelerinin, fiyat stratejilerinin firmaların nakit akışına uygun bir şekle getirilmesi günümüzde bir mecburiyettir.
Öncelikli olarak firmalarımız nakit akışlarına hakim olmalıdırlar. Ne kadar satarsam, ne vadede alır ne vadede satarsam, ne karla satarsam, alacaklarımı ya alamazsam, faiz artarsa, döviz artarsa nakit akışım nasıl şekillenir? Hangi ay ne kadar ilave kaynak ihtiyacım oluşur? Tedarikçimden alacağım vade ne olmalıdır? Bankalardaki kredi limitim yeterli midir? O gün geldiğinde bana kredi verir mi? Sorularına göre nakit akışının hedeflenmesi ve yakından takip edilmesi gerekir.
Gerektiğinde bu çalışma bankalar ve tedarikçiler ile paylaşılarak nakit akışını her türlü riske karşı koruyacak modeller birlikte belirlenmelidir.
Özgür Saygı
CFO Finansal Hizmetler A.Ş. Kurucu Ortağı